Κολυμβάρι - Κωλένι - Ανακοίνωση 30-08-2024

Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με ΑΔΑ: ΨΠΙΖ46ΝΠΙΘ-ΛΦΘ, ο Δήμος Πλατανιά έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω λειψυδρίας, κατόπιν των εγγράφων με αρ. πρωτ. 12765/25-07-2024 και 13129/31-07-2024 που εστάλησαν στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα από την εξελισσόμενη Λειψυδρία στη Λεκάνη του Κολενίου έχει προκαλέσει καθίζηση στα τοιχώματα των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΒΑ και έχει οδηγήσει στην εμφάνιση θολότητας στο νερό. Οι γεωτρήσεις αυτές παρέχουν πόσιμο νερό σχεδόν σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου και δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή νερού για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης, δεν είναι δυνατή η άμεση διύλιση του νερού για να γίνει διαυγές.

Από τις αναλύσεις του χημικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου της ΔΕΥΑΒΑ προκύπτει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από ιούς και βακτήρια. Ωστόσο, η αυξημένη θολότητα καθιστά το νερό μη κατάλληλο για πόση. Επειδή η καθίζηση είναι σε διαρκή εξέλιξη και δεν υπάρχουν μέτρα αποτροπής της, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της Δ.Ε. Κολυμβαρίου.

Παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας των γεωτρήσεων από τη ΔΕΥΑΒΑ, δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνουν λειτουργικές. Το προσεχές διάστημα θα προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες  και νόμιμες ενέργειες  ώστε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της παλαιάς γεώτρησης με την ανόρυξη νέας γεώτρησης σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.